Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Toma Mária, a termékeny tollú postáskisasszony

2015. január 20. - Á.T.

Az 1931. esztendőben, Bozzay Margit szerkesztésében egy igen impozáns kötet látott napvilágot Magyar Asszonyok Lexikona címmel. A régi magyar nagyasszonyok mellett a két világháború közötti magyar közélet női szereplőinek biográfiáit tekintheti át a kötet olvasója. A több száz név között bukkantam egy írói babérokra törő elfeledett pécsi postáskisasszonyra, Toma Máriára (1891–1960). A kötet nagy-nagy jelentősége, hogy számos hölgy arcképe éppen ennek a kiadványnak köszönhetően maradt az utókorra.

bubi3.jpg

Toma Mária 1891-ben született a Baranya megyei Szalántán. Tanulmányait a Miasszonyunk rend pécsi zárdájában végezte, amelyet követően postahivatali tisztviselőnőként tevékenykedett. 14 évig Pécsett teljesített szolgálatot. 1921-ben ment férjhez Szilárd Róbert íróhoz, a Magyar Távirati Iroda munkatársához. 1931-ig egy kisfiúk született.

Mária irodalmi munkássága 16 esztendős korában kezdődött. Első novelláit, cikkeit a Pécsi Napló hasábjain olvashatta a közönség. 1921-től számos vidéki lap számára dolgozott. 1931-ig mintegy 300 novellája jelent meg. Legnagyobb sikerét a Részletek egy falusi postáskisasszony naplójából című novellájával aratta, amelyet 1928-ban a rádióban is felolvasott. 

Forrás: Magyar Asszonyok Lexikona, 1931. 956.

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr27047071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása