Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Mérhető szépség? Az első pécsi manökenképző indulása

2018. szeptember 29. - Á.T.

A 18. században a felkapott francia divatszalonok már bábukat (mannequin) küldtek vásárlóiknak, hogy legújabb ruhakölteményeiket bemutassák. A 19. század közepén jelentek meg a divatszakmában a próbakisasszonyok

Éppen nőnapon tette közzé a Dunántúli Napló a felhívást, amelynek nyomán 1985 áprilisában 29 kiválasztott kezdhette meg útját a manökenek világába. A Nevelési Központ színháztermében divattervezőkből, fodrászokból, kozmetikusokból és fényképeszekből álló zsűri bírálta a 18 és 28 év közötti legalább 170 cm magas hölgyeket (közel hetvenen jelentkeztek). Az Artistaképző Intézet jóváhagyásával – amely korábban kizárólagosságot élvezett a manökenek képzésében – a FÉNYSZÖV Atlasz szakcsoportja a Nevelési Központtal együttműködve koordinálta a tanfolyamot.

manokenek.JPGManökenek a Nevelési Központ uszodájában.
(Forrás: Dunántúli Napló 1985. március 24. 5. oldal)

A kérdőívek kitöltése és a testméretek ellenőrzését követően egyrészes fürdőruhában kellett pattogó zene ütemére a színpadon futó szőnyegen végigvonulni. A lépés-forgás-megállás-mosolygás kombináció nem mindig sikerült. Voltak néhányan, akik nem érték el a 170 cm-es magasságot, így ők nem dolgozhatnak divatbemutatókon, de ha arányosnak bizonyult testfelépítésük, és szépen fotózhatónak ítélték meg arcukat foglalkoztatják őket tárgyak reklámozásánál.

seif_ter_a_kuvaiti_emir_palotaja_seif_palace_csato_mari_manoken_fortepan_30478.jpgCsató Mari 1973-ban (Forrás: wikipedia)

A pécsi tanfolyam megindítására azért volt szükség, mert a fővárosi manökenek szoros időbeosztásuk miatt szinte elérhetetlenek voltak. A régió vállalatainak, áruházainak pedig szükségük volt termékeik bemutatásához a fiatal hölgyekre.  A tanfolyam egyik irányítója, Csató Mari volt manöken elmondta: „Ezek a lányok még sok gyakorláson esnek át, míg kiderül, hogy alkalmasak-e, vagy sem. Elsősorban mozogni kell megtanítani őket, aztán pedig a ruhákat bemutatni. Az oktatást közösen végzem Szentpéteri Györgyi divattervezővel. Először is valamennyi résztvevőt pár kilóval le kell fogyasztani.”


szentpeteri.jpgSzentpéteri Györgyi (Forrás: wikipedia)

Forrás: Dunántúli Napló 1985. március 24.: Ádám Erika: Manökenképző tanfolyam Pécsett

Ajánlott olvasnivaló: http://retromagyarfotomodellek.blogspot.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr9014270519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása