Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Nőhistóriai mozaikok a pécsi dzsámiban

2015. augusztus 06. - Á.T.

Újra látogatható a belvárosi plébániatemplom, Pécs város szimbóluma, az egykori Szent Bertalan plébániatemplom/Gázi Kászim pasa dzsámija. A figyelmes szemlélő számos nőtörténeti adalékkal találkozhat.

A freskókon megelevenedik Szent Margit története.

img_20150714_132510-1.jpg

Gebauer Ernő monumentális festményén megcsodálhatjuk az 1943. évi városajánlás résztvevőit. A jobb oldalon ott sorakoznak az egyházi és világi városanyák rendjük egyenruhájában vagy előkelő magyaros öltözékben.

img_20150714_132845-2.jpg

Már több mint három éve folyt a második világháború, a II. Magyar Hadsereg vereséget szenvedett a Don-kanyarban, amikor 1943. március 16-án a Pécsi Római Katolikus Egyházközségek Városi Központi Tanácsának gyűlésén, felvetették azt a gondolatot, hogy ajánlják Pécs városát Jézus Szent Szíve oltalmába. A gondolat a Jézus Szíve Férfi Kongregációtól indult ki, melyet a város közgyűlése is elfogadott és beterjesztett a püspöknek. A javaslatot szinte mindenki támogatta, így a felajánló imát 1943. június 6-án a város polgármestere mondta el a Széchenyi téren. A pécsi városfelajánlást három napos lelki felkészülés előzte meg minden templomban. Az ünnepségen részt vett a pápai nuncius, Angelo Rotta is, aki 6-án szentmisét mutatott be, majd ezt követően pápai áldásban részesítette a város lakóit. Az esti felajánlást körmenet előzte meg, melyen közel 50 ezer ember vett részt. A körmenet a Pius-templomtól indult, a Szigeti, a Rákóczi, és az Irgalmas utcán keresztül érkezett a Széchenyi térre, ahol a városfelajánlás megtörtént. Az útvonal mentén a házakat, ablakokat virágok és gyertyák, mécsesek díszítették. Korábban hasonló felajánlást már több településen is tettek a hívek, többek között Kassán, Szekszárdon, Szombathelyen, Székesfehérváron és Győrött. A pécsiek ennek tulajdonították, hogy a város megmenekült a háború pusztításától.

Az altemplom sírhelyeinek fedlapjain pedig ismeretlen ismerősök nevei bukkannak fel. Köztük olvashatjuk Ujváry Kamilla nevét, aki az 1881-ben életre hívott pécsi községi polgári leányiskola egyik első tanárnője, majd igazgatója volt és egyben alapítótagja a Pécsi Tanítónők Egyesületének.

img_20150714_134044.jpg

Az altemplomba lépve ez a látvány tárul a látogatók elé.

img_20150714_134015.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr907685930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása