Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Szanathy Aniella alelnöki székfoglaló beszéde

2022. szeptember 23. - Á.T.

Az Egyetemet és Főiskolát Végzett Magyar Nők Egyesülete 1935. november 12.-i tisztújító közgyűlésén a pécsi csoport elnökét Nánássyné Szanathy Aniellát országos belügyi alelnökké választotta. Betegség miatt nem tudott részt venni ezen a közgyűlésen, ezért csak később tudta megtartani alelnöki székfoglaló beszédét Budapesten. 

A pécsi egyesület alapító elnöke, Szanathy Aniella;
A világszövetség jelképe a Magyar Női Szemle címlapján és a pécsi egyesület pecsétje

"Igen tisztelt Bizottsági Ülés!

Nagyon köszönöm az elnöki székből elhangzott szavakat. Őszinte örömömre szolgál, hogy megjelenhettem a budapesti egyesületben, ahonnan annyi jó tanácsot, irányítást kaptunk, ahonnan annyi nemes eszme indult el.

Legyen szabad ezt az alkalmat felhasználnom arra is, hogy megköszönjem a megtisztelő bizalmat, amellyel az alelnöki tisztségre engem méltóztattak megválasztani. Úgy érzem ez a megválasztás bizonyítéka annak, hogy a pesti egyesület a vidéki csoportokkal harmónikus együttműködést óhajt kifejteni.

Legfontosabb tennivalónk az erők összegyűjtését tartanám, ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha erős szervezkedéssel minden egyetemet és főiskolát végzett nőt a diplomás nők rendjébe tömörítjük. Ha majd érezni fogják azok, akik ma még az egyesület keretein kívül állnak, hogy éjjeleik tépő gondját enyhítjük, a nappalok robotját könnyítjük, s a magányos szobák sokszor elárvult kenyérkereső nőit óvjuk, védjük, összeköttetéseinkkel támogatjuk, akkor ha mindnyájan együtt leszünk, oly hatalmas erőt fogunk képviselni, amellyel minden tényezőnek számolnia kell.

Az egyetemen tanuló leányifjúság is kell, hogy törekvéseinknek harcosává legyen, hiszen ők lesznek a mi utódaink. Kell, hogy érezzék, hogy önzetlen munkásságunk az ő jövőjük előkészítése, az ő szociális segítésük, s erkölcsi védelmük megalapozása érdekében történik. Ők a mi ékköveink, halványan pislákoló mécseseink a magyar éjszakában, akik tudják, velünk együtt érzik, hogy az éjszakában hinni nem lejet, hinni csak a hajnalban tudunk, amelynek pirkadása teremtheti meg számunkra a magyar virradatot, és egyesületünk működésén keresztül a magyar diplomás nő ma még ingoványosnak látszó, de biztosan hisszük, hogy mainál sokkal szebb jövőjét. Vajha mielőbb így lenne."

Magyar Női Szemle II. évfolyam 3. szám (1936. március) 66. oldal

Életéről áttekintően legutóbb: Lengvári István: Szanathy Aniella, az első jogi doktornő Magyarországon. In: Az Év Levéltára 2020. A 2021. április 13-án tartott konferencia előadása. Szerk: Lengvári István. PTE Egyetemi Levéltár. Pécs, 2021. 53–65.

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr6417938370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása