Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Csaló pécsi asszonyok

2014. október 31. - Á.T.

"Akik imádkozással igértek gyógyítást.
nyírségijavasasszony.JPGNyírségi javasasszony

A falusi nép még ma is inkább hisz a javasasszonyok tudományában, mint az orvosokéban. A falusi asszonyok még ma is elhiszik, hogy a cigányasszonyok hókuszpókusszal gyógyítanak, szerelemi italai hozzájuk fordítja a szeretett legény szívét, hogy a javasasszony ráolvasásal vagy imádkozásal képes a legsulyosabb bajokat is meggyógyítani. Pedig minden faluban van egy-kettő, aki póruljárt, kitől a cigány vagy javasasszonyok kicsaltak pénzt, ruhát s aztán megszöktek. Igy tett két asszony egy véméndi hiszékeny asszonnyal is.

Horváth Andrásné és Szőlősi Józsefné pécsi asszonyok, mint a háború alatt divatba jött, junius 3-án kimentek Véméndre, hogy ott élelmiszert vásároljanak. Az élelmiszerkeresés közben megfordultak Friedrich Józsefné földmivesasszony házában is. A három asszony természetesen alapos beszélgetésbe kezdett – lehet ez másként, ha ennyi nő együtt van? – s ekkor elpanaszolta Friedrichné, hogy őt már hosszabb idő óta a köszvény bántja.

Szőlősiné legyintett egyet a kezével: ha csak ennyi a baj, azon ő könnyen segíthet. Ő ismer Pécsett egy asszonyt, aki majd leimádkozza róla a bajt, de előbb egy ruhadarabot kell neki bemutatni. A hiszékeny asszony átadott egy uj inget a két nőnek, akik junius 10-én ujból kimentek Véméndre s hogy bizalmat keltsenek maguk iránt visszahozták az inget, mondván lehet a bajon segíteni, de olyan ruhát kell neki előzetesen bemutatni, amelyben a beteg legutoljára volt a templomban, mert csak erről állapítható meg az, hogy van-e még segítség számára. Friedrich Józsefné átadott az asszonyoknak egy fekete szövet fejkendőt, egy kötényt, női felső kabátot, egy aljat, egy női mellénykét, egy pár uj kötött lábravalót és egy darab selyem mellkendőt, amelyeket az asszonyok magukkal vittek.  Meghagyták az asszonynak, hogy junius 13-án Pécsett keresse fel őket. Friedrich Józsefné a mai napon Pécsre érkezett s itt értesült, hogy Horváth Andrásné és Szőlősi Józsefné ezelőtt ismeretlen helyre költöztek, továbbá, hogy a javasasszony nem is létezik. A hiszékeny asszony most látta, hogy becsapták s ezért megtette a feljelentést a ravasz asszonyok ellen."

Forrás: Pécsi Napló 1918. június 14. 3. oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr506851141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása