Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

A "modern nő" kritikája képekben

2012. szeptember 24. - Á.T.

A leányoknak íródott tanácsadókönyvekben fellelhető illusztrációk között nem csak az eszményi nő jelenik meg, hanem pellengérre kerülnek azok a jelenségek, amelyektől óvták a felnövekvő nemzedéket. Ezek közül válogattam néhányat és kommentárként mellékeltem a problémát találóan megvilágító idézeteket.

SDC13332.JPG

A kihívás
Az én mamámnak nem otthon van sok dolga, hanem másutt. Nagyon sokat megy el hazulról vásárolni vagy vizitbe vagy fodrászhoz, varrónőhöz, délután meg vendégei vannak vagy ő megy mindenféle egyesületekbe meg moziba, színházba, kávéházba. (...) borzasztóan sok baja van a cselédekkel. (…) De az én finom, szép anyucimtól sem lehet kívánni, hogy ő maga végezzen cselédmunkát
(Dr. Csabai Margit: Amit a nagyleánynak tudnia kell, 1942. 26)

A válasz
"Az én Anyuskám nem sokkal idősebb a tiednél. Most volt negyven éves. (…) Tudod, ő egészen olyan, mint ahogy könyvekben leírják a jó édesanyákat." (Uo. 15.) A cselédek (…) nálunk elég sokáig megmaradnak. Anyuskám azt mondja, ez azért van, mert ő is velük dolgozik meg másképen is törődik velük és gondjukat viseli." (Uo. 31.)

SDC13316.JPG

A kihívás
 "ha egy leány abban a pillanatban, amikor ellentmondást nem tűrően érzi és tudja, hogy a lelki és testi egyedüllét elviselhetetlen lett, nem tudja ledönteni a polgári morál, a vaksi nevelés, és a higiénikus tapasztalatlanság kínai falát, vagy nem tudja megkerülni a falat, mi következik? Hisztéria, neuraszténia, egészségtelenkedés vagy hazugság. Az organikus fejlődésnek, a pszichikai továbbfejlődésnek múlhatatlan tényezője a sexualitás egészséges kiélése, Csak fiúknak szabad?" (Uo. 37.)

A válasz
"Korunk beteges és gyalázatos filozófiáinak valóban hű tükre ez a néhány sor. És ha valahol, hát itt igazán aktuálisak Krisztus szavai: Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruházatában jönnek hozzátok, belül pedig ragadozó farkasok. (Máté 7, 15.) Az orvostudomány határozott és rövid válasza erre az állításra csak ennyi: nem igaz! Édes leányok! Ne tegyen benneteket nyugtalanná és türelmetlenné a félelem, hogy a tiszta leányélet ártalmára van a szervezetnek." (Uo 56.)

SDC13339.JPG

A kihívás
"Mi szüksége van pl. egy csinos, egészséges, fiatal leánynak rúzsra? Mondd, nem éreztél még útálatot egy-egy tipikusan kimázolt arc láttán? A cinóber-vörös, természetellenes ajkak közül milyen visszataszítóan sárgulnak elő legtöbbször a fogak. (...) Jól ismerem az általános érvet: ha valaki "jó társaságban" megjelenik rúzs nélkül, az annyi, mintha meztelenül jelennék meg!" (Dr. Csabai Margit: Amit a serdülő leánynak tudnia kell, 1937. 65)

A válasz
"Ha majd te és mindazok a fiatal leányok, akik szeretik Isten törvényeit, a szép természetet, a saját egészségüket, összefognak keményen és kitartva legjobb meggyőződésük mellett, nem mennek olyan társaságba, amellyel nem azonosítják magukat, s nem alkalmazkodnak azokhoz, akiknek bújni illenék, akkor majd nem lesz többé érvényben a fenti érv sem, mert akkor majd azokat nem fogják befogadni a jó társaságokba." (Uo. 66.)

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr364799070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása