Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Egy pécsi feminista egyesület (valóban) rövid története

2012. szeptember 19. - Á.T.

A Pécsi Nőtisztviselők és Kereskedelmi Nőalkalmazottak Egyesülete

bédy.jpg

Bédy-Schwimmer Rózsa

Az alakulás körülményei

Amikor 1907 januárjában Bédy–Schwimmer Rózsa Pécsett tartózkodott, hogy előadást tartson a Szabadgondolkodók Társasága rendezvénysorozatán, kezdeményezte a pécsi nőtisztviselők körülbelül száz fős táborának egyesületbe tömörítését.[1] Január 18-án délután 3 és 5 óra között értekezletet szervezett a Nádor Szállóban, ahol megismertette az éppen jubiláló budapesti Nőtisztviselők Egyesülete előnyeit. Az előadás eredményeképp a pécsi nők elhatározták az egyesület megszervezését, amely előkészítésével Kertész Teréz irodavezetőt bízták meg.[2] Ezek a munkálatok egészen őszig elhúzódtak. Végül 1907. október 6-án vasárnap este 7 órakor a Kereskedelmi Alkalmazottak Egyesületének helyiségében megtartotta alakuló közgyűlését a Pécsi Nőtisztviselők és Kereskedelmi Nőalkalmazottak Egyesülete. A jeles eseményen megjelent Bédy–Schwimmer Rózsa országos elnök és Wilhelm Szidónia a Nőtisztviselők Egyesülete budapesti szervezetének titkára. Az alapszabály–tervezet felolvasása és a módosító indítványok megtétele után ideiglenes elnökké Kertész Terézt tették meg, aki szigorúan előrebocsátotta, hogy amint az egyesület túl lesz a szervezés kezdeti nehézségein, le kíván mondani megbízásáról. Az egyesület első ideiglenes titkára Elek Mór lett.[3] Ekkor zajlott a választmányi és végrehajtó bizottsági tagok kijelölése is.[4] 1908 januárjára az egyesületnek 42 rendes, 36 pártoló és egy alapító tagja volt.

nőéstársadalomfejléc.jpgAz egyesület hivatalos közlönyének fejléce 1908. június 1.

Tevékenységük

A praktikus teendők megbeszélésére minden vasárnap délelőtt kerítettek sort, míg a szerda esti összejöveteleken felolvasásokat tartottak. Már 1908. január 1-jén német kurzust indítottak 12 tagtársuk számára[5] és 90 kötetes könyvtárral rendelkeztek. Ekkor a tervek között szerepelt állásközvetítő intézmény és továbbképző tanfolyam szervezése.[6] Később az álláskeresőknek és a munkaadóknak küldött körlevelekkel és hirdetésekkel sikerült több társuknak állást szerezniük. Vélhetően az alapszabály hivatalos jóváhagyása ürügyén 1908. március 29-én az egyesület a város közönsége számára is nyilvános alakuló gyűlést is tartott, ekkor a központot Gergely Janka képviselte.[7] Kertész Teréz előzetes bejelentésének megfelelően leköszönt elnöki posztjáról és az egyesület élére Rosenspitz Berta került.[8] 1908. április 29-én vette kezdetét a „kedélyes esték” elnevezésű rendezvénysorozat, amelyen először az elnöknő tartott előadást Alkoholizmus és intelligencia címmel. Domány Paula monológot adott elő, Récsei Karolin szavalt.[9] 1908. május 18-án elnöki indítványára határozta el az egyesület, hogy mozgalmat indít annak érdekében, hogy csatlakozásra bírja a hivatalokban alkalmazott tisztviselőnők tömegét. A tagok szabad idejének közös eltöltése érdekében kirándulásokat szerveztek a Mecsekbe.[10] 1908. június 14-én a Jakabhegyen Récsei Karolin, Fürst Berta és Janka rögtönzött hangversenye szórakoztatta a tagtársakat, míg július 4-én Szentkutat látogatták meg. A pécsiek több alkalommal adományoztak az országos egyesület politikai propaganda alapjára.[11] 1908. szeptember 20-től kéthetente előadásokat rendeztek az Otthon–palota II. emeletén található helyiségükben. Amikor 1909. március 6. és 22. között Magyarországon járt a Nők Választójogi Világszövetségének elnöke, Mrs. Carrie Chapman–Catt, előadókörútjának egyik állomása Pécs városa volt. Szónoki tehetségének köszönhetően emberek százait sikerült megnyernie a nők politikai jogaiért folyó küzdelem számára.[12] A pécsi fiókegyesület is felhatalmazta a központi vezetőséget, hogy harcoljon a vidéki tisztviselőnők 36 órás vasárnapi munkaszünetért.

carriecatt2.jpeg

Mrs. Carrie Chapman Catt

„A szomorú vég”

1909 közepén azonban a pécsi egyesület sorsa elrettentő például szolgált, a többi nőegyesület számára: „Hogy mennyire hátrányos, ha vidéki kezdő egyesületek évek során át gyűjtött tapasztalataikat magukévá nem teszik, az világosan tűnik ki a Pécsi Nőtisztviselők Egyesülete sorsából. Ez az egyesület szeparasztikus irányt követett, kikért véleményünket nem tette magáévá és csatlakozott a Pécsi Kereskedelmi Alkalmazottak Egyesületéhez. Dacára ama többször kifejtett nézetünknek, hogy nem látjuk arra elérkezettnek az időt, hogy olyan fúziót létesítsünk a férfikartársak egyesületével, amely a mi speciális nőtisztviselői érdekeink eőmozdításának nem nyújt kellő garanciát és autonómiánkat teljesen érintetlenül nem hagyja, a pécsi egyesület mégis fuzionált. Rövid néhány hét után elvesztette anyagi önállóságát, s így munkaképességét is, aminek az lett a következménye, hogy ki kellett mondania a feloszlást.”[13]



[1] Nő és társadalom 1907/2., 1907/5.
[2] Pécsi Napló 1907. január 19. 3.
[3] Pécsi Napló 1907. október 9. 3., Nő és társadalom 1907/11.
[4] Tisztikar: Kertész Teréz, Ricsey Aranka, Morvay Margit, Stark Flóra, Dorner Vilma, Weisz Róza, Marczaly Flóra, Elek Mór, Friedrich Margit, Lengyel Erzsi, Hirschler Poldina, Wolf Paula. Végrehajtó bizottság: Csontos Sarolta, Morvay Ida, Helmich Aranka. Nő és társadalom 1907/11.
[5] 1908 szeptemberében is indítottak német nyelvtanfolyamot. Nő és társadalom 1908/9.
[6] Nő és társadalom 1908/1.
[7] Nő és társadalom 1908/5.
[8] A leköszönt elnök, Kertész Teréz továbbra is aktív részese maradt a mozgalomnak, hiszen 1908 júniusában tagja volt annak a csoportnak, amely Magyarországot képviselte a nők választójogi világkongresszusán Amszterdamban.
[9] Nő és társadalom 1908/4.
[10] Például 1908. május 1-jén a munka ünnepét a Mecsek lankáin ülték meg.
[11] Egy pécsi ismeretlen adakozó 50 koronát. Nő és társadalom 1908/9. Pécsi szabadgondolkozók 10 koronát. Nő és társadalom 1909/2.
[12] Nő és társadalom 1909/3., 1909/4., 1909/5.
[13] Nő és társadalom 1909/6.

Képek forrása:
http://www.phil-inst.hu/recepcio/htm/7/705_belso.htm
http://www.onthisdeity.com/wp-content/uploads


A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr194787314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása