Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Pécs egykori pacsirtája

2012. szeptember 13. - Á.T.

Kalliwoda Olga

énekművész, énektanár, hangversenyénekesnő
(*1886. szeptember 4. Brno, †1952. augusztus 25. Pécs)


kalliwoda.jpg

Régi muzsikus családból származott. Nagybátyja Kalliwoda Johann Wilhelm zeneszerző volt, nővérei Vilma és Mary szintén énekesnők. A család tagjai kórust is alapítottak. Olga kezdetben zongorázni tanult, életében csak később kapott nagyobb hangsúlyt az éneklés. Brno után Bécsben Gennsbachernél tanult. Amikor a budapesti zeneakadémiára felvételt nyert még nem bírta a magyar nyelvet. Sík József vezetése alatt végül kiváló minősítéssel végzett. Ezt követően Bécsben, Wisbadenben, Londonban, Milánóban majd Nápolyban a legnagyobb mesterek oktatták. Számos világvárosban adott hangversenyt és szinte az összes európai stúdióban adott rádiókoncertet. Csak Pécsett közel száz alkalommal kápráztatta el a közönséget. Kodály Zoltán dalait elsőként ő mutatta be városunkban. A Pécsi Városi Zeneiskolában 1911 őszétől működött óraadó, majd 1916-tól rendes tanárként. Számos tehetség köszönhette neki kibontakozását. A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége pécsi tanügyi csoportja kulturális munkabizottságának (1940), majd rendező munkabizottságának volt elnöke (1943). (1)

kürschner.jpg

Férje Kürschner Emmanuel hegedűművész, zenetanár,  a Pécsi Városi Zeneiskola igazgatója volt. A Surányi Miklós utcában álló Kalliwoda-villát, mint a pécsi Bauhaus remek állapotban fennmaradt emlékét tartják számon. A házaspár először Forbát Alfrédot bízta meg a munkálatokkal, de külföldre távozása okán végül Molnár Farkasé lett a megbízás. (2)

Kalliwoda_villa_blogba.jpg

(1) Pécsi fejek 1928. 187., Pécs Lexikon I. 2010. 365., Dunántúl 1940. április 2. 3., 1943. április 10. 5.
(2) http://pecsinapozostop.blogspot.hu/2012/02/pecs-urbana-tagulo-varoskep-bauhaus.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr244774235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása