Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Stilizált meztelenség — a női fürdőruha kritikája 1923-ban

2012. június 14. - Á.T.

Annak érdekében, hogy a hosszabb kutatómunkát igénylő írások megszületése közötti időszakok se teljenek eseménytelenül, üdvösnek tartom nőkre vonatkozó korabeli források közzétételét. Beszédesek, ironikusak és olykor meglepően aktuálisak. Mint az első kiválasztott darab is. Legyen ez a nyárköszöntő poszt.

profimedia-0092516770.jpg„HÍREK

A fürdőruha…

A női fürdőruha gyönyörű karriert csinált az évek során át. Nem olyan régen még az volt a rendeltetése, hogy a szaunában fürdő nőt ildomosan felöltöztesse a férfiszemek előtt. Tavaly nagyzási hóbortba esett a fürdőruha és ettől olyan picire zsugorodott össze, mint a fügefalevél. A nők már-már azért vették fel a fürdőruhát, hogy stilizált meztelenségben jelenjenek meg a strandon. A férfiak nem nagyon bánták ezt az ügyet, azonban a hatóság kimondta a szentenciát:szeméremsértés! És a rendőrök kezébe adta az erkölcsiség határvonalát kimérő centimétert, amely szigorúan megszabta, mekkora lehet a dekoltázs, milyen rövid lehet a nadrágocska.

Így a kicsinységéből való „fejlődésében” a hatóság akadályozta a fürdőruhát. Kénytelen volt tehát más irányban terelődni. És ma odajutott, hogy – a kivágás és rövidség megengedett szemmel tartása mellett – mindazt a cicomát magára szedi, amit a különböző divatszeszély évek óta meghurcolt az utcai ruhákon. A fekete selymen nagy, hímzett aranysárkányok ágaskodnak, mint a tavaly szezon báliruháin, fel vannak gombozva, bőrövezve, mint a sportruhák, bojtokkal, lógókkal ellátva, mint az uccai toilett.

Ezzel a sok dísszel, cicomával megrakódva őnagysága nehézkesen lubickol a tenger hűs habjaiban. Nem szabad azonban meglepődnünk azon sem, ha jövőre uszályos fürdőruhában lejtenek hölgyeink a strandon. Elvégre, ha az elegáns tengerparti hotelekben ma pizsamában és fürdőruhában táncolhat a grande dame, miért ne fürödhetne jövőre uszályos estélyi ruhában? (S.)”

Forrás: Pécsi Napló 1923. július 3. 4. oldal

A képen: Strandoló francia nők az 1920-as évek elején (forrás: http://www.profimedia.hu/picture/la-vie-parisienne-1923-1920-franciaorszag-valdes/0092516770/ letöltés: 2012. június 15.)

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr944587058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása