Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

A születendő pécsi nőtörténeti mozaik

2012. április 18. - Á.T.

 Az Elfeledett pécsi nők nyomában... című blog célja, hogy a Pécs város története iránt érdeklődők számára betekintést nyújtson egy eddig méltatlanul elfeledett szférába: a helyi nőtársadalom világába.

Nem vállalkozhatom arra, hogy minden részletre kiterjedően bemutassam a helyi nők mindennapjait az őskortól napjainkig. Ennek oka a források és személyes kompetenciám hiánya. Amit nyújtani tudok, az egy színes mozaik, amelynek apró darabkáit a 2007 óta folytatott könyvtári és levéltári kutatások során szereztem meg. Ezek a társadalom- és történettudományi vizsgálatok elsősorban a Horthy-korszak konzervatív nőmozgalmára koncentráltak. A fókuszpontban pedig évekig a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége pécsi csoportja állt. A helytörténeti szakirodalom és a két világháború közötti pécsi sajtóanyag áttekintésekor azonban számos "járulékos információ" is összegyűjtésre került, így az egyes bejegyzések elkészítése ezek összeillesztgetését is motiválja.

A laikus olvasóközönség számára egy letűnt kor hangulatát kívánom megidézni, változatos tematikával eddig talán kevésbé ismert illusztrációkkal, ugyanakkor fontos szempontnak tartom a tudományos igényességet is. A két világháború közötti magyar nőmozgalom monografikus feldolgozására még nem került sor, így üdvözlendő lehet minden olyan kutatás, amely adalékkal szolgálhat annak megszületéséhez. Ahogy az országos, úgy a helytörténeti szakirodalom sem bővelkedik a nők közéleti szerepvállalását taglaló írásokban, így a Horthy-korszak Pécsén működő asszonyok és leányok bemutatása mindenképpen hozzájárul annak megismertetéséhez, milyen mozgástérrel rendelkezett ezen időszak nőtársadalma.

***

A két világháború közötti magyar nőtörténet iránt érdeklődők számára ajánlom Pető Andrea, Szapor Judit, Balogh Margit, Sipos Balázs, Papp Barbara és kiemelten Kelbert Krisztina írásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr1004458074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julian Plenti 2012.04.20. 09:28:26

Kedves Hölgyem!
Gratulálok a remek írásokhoz, csak így tovább!

Á.T. 2012.04.20. 12:17:12

@Julian Plenti: Kedves Julian!
Nagyon köszönöm, igyekszem. ;)

futótűz 2012.10.05. 20:27:49

T.Cím !
Én véletlenül találtam erre az anyagra
www.artisjus.hu/kutorferenc/konyv/html ( A könyv-re kell kattintani és ott lesz az anyag) Bár -főleg - Kutor Ferenc említődik (kisgyermekként ismertem) de csak-csak említődik felesége neve (tanárnő volt) Kézdi Vásárhelyi Jolán. Üdvözlettel.

Á.T. 2012.10.05. 20:56:53

@futótűz: Köszönöm az ötletet. Jolán alakja egészen különleges ebben a munkában. Adandó alkalommal mindenképpen szánok neki egy külön bejegyzést.
süti beállítások módosítása