Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

"szobát néhány órára" - Szállodakrízis Pécsett 1918-ban

2014. december 03. - Á.T.

A Pécsi Napló 1918. évi lapszámait forgatva kiderül, hogy a csavargók mellett a nemi betegségeket terjesztő foglalkozás nélküli nők okozták a legtöbb fejtörést a városi rend őreinek. Csak 1918 első félévében 175 csavargó férfit és nőt fogtak el a hatóságok, valamint 256 nőt köteleztek orvosi vizsgálatra. Az egészségügyi és erkölcsrendészeti krízisnek indikátora volt a szállodák ügye is, amelyekben szinte alig lehetett szobához jutni ebben az időben. A Pécsi Napló tudósítója nem a sok befolyásos személyiség hosszú pécsi tartózkodásában látta a "teltházak" okát.

ft8199p209_00008.gif

"Mert hát nem azért zsúfoltak a kisebb szállodák, mert ott minden szoba napos vendéggel van elfoglalva – oh dehogy – hanem mert a legtöbb szállodában csak futó vendégeknek adják ki a szobákat. A futó vendégeknek csak holmi rövid lejáratú ismeretségek lebonyolítására kellenek a szobák. Ezek, akik csak rövid időre veszik ki a szobákat a szerelemben utaznak. S itt kapcsolódnak össze a szállodák az erkölcsre. Budapesten már megrendszabályozták a garni szállókat; az erélyes razziák lehetetlenné teszik azt, hogy rövid időre adják ki a szobákat – és ne napokra, rendes vendégeknek. Pécsett még ilyen intézkedés nem történt. S ezért van az, hogy szállodákban – eltekintve azoktól amelyekben nem is lehet rövid időre szobát kapni – és a beszálló vendéglőkben nem kaphatnak az idegenek szobát. A napokban lehetett ezt tapasztalni legjobban. Razziát – nem erkölcsrendészetit – tartottak Pécsett. Egy idegen majdnem minden szállodába egy időben ért a rendőrökkel, látta, hogy míg ő neki sehol sincsen helye, addig a szobákat mind sorra szerelmes párok foglalták el.

S milyen jó ez az erkölcsre nézve. Sokat beszélnek és írnak bizonyos betegség ellen. Küzdeni akarnak ellene nálunk is és megtűrik a garni-szállószerű szoba kiadásokat, hogy tudja Isten milyen beteg leányok rövid pásztorórák alatt terjesszék a betegségeket.

Erélyes intézkedést, razziákat kérünk. A fiatalság egészsége oly drága kincs, hogy azt még az egyesek anyagi kára ellenére is meg kell védeni. Olyan sok nő jár úgy is most Pécsett, akik nagyon reá szorultak volnának rendőrorvosi ellenőrzésre, de sajnos ezt nem lehet keresztülvinni. A háború az erkölcsöket úgy is lerontotta. A hatóság úgy is züllésnek indult, nem szabad ölbe tett kézzel nézni a dolgokat, hanem erélyeskézzel kell felvágni a fekélyt."

Forrás: Pécsi Napló 1918. augusztus 3. 4. oldal Szálloda és erkölcs
A kép forrása: http://pintada.blog.hu/2013/02/01/prostitucio_es_leanykereskedelem_3_resz_a_prostitucio_szabalyozasa_es_egeszsegugyi_vonatkozasa

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr226954271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása