Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Anarchista fenyegetés a szoknyanadrág miatt

2013. december 08. - Á.T.

A kerékpározás és a lovaglás nők körében történő elterjedése magával hozott több reformot a divatban is. Míg a sportoló hölgyek esetében nagy nehezen ugyan, de bocsánatos bűnnek volt tekinthető az új típusú ruhadarab, a bőszárú nadrágszoknya viselete, a hétköznapokban történő elterjesztésére való kísérleteknek egészen meglepő következményei lehettek. Az 1910-es évek Pécsén külön szervezet jött létre, amely egészen radikális eszközökkel adott hangot a szoknyanadrággal kapcsolatos ellenérzésének.

jupe-culotte-092-368x582.jpg

Pécsi anarchista és szoknyanadrágellenes társadalom

Pécsett az utcán nem nagyon sétálgatnak a szoknyanadrágos hölgyek és ezt jól is teszik, mert a most elmondandó történetből egy-kettőre kiderül, hogy ez nem is tanácsos. A színházban ugyan annak idején csöndesen megtapsolták a Királyban Gömöry Vilma jupe-culotteját, de már az utcán nem akarják ilyen barátságosan fogadni a rut kis ruhadarabot. Sőt még az üzletek kirakatában sem látják szívesen. Sőt, hogy még sőttel szolgáljunk, megalakult a „Pécsi anarchista és szoknyanadrágellenes társadalom”. Nem társaság, hanem társadalom. Kétségtelenül hatása van erre az alakulásra az ujabb klerikális harsonázásnak. Ha a klerikusok csinálhatnak külön társadalmat, miért ne legyen ugyanez a joguk a szoknyanadrágelleneseknek is! Röviden szólva történt, hogy a Lőwy Ernő és társa női szabó és ruhakereskedő cég a mult hét végén két ujdonatuj szoknyanadrág-modellt állított ki a Ferenciek-utcájában levő üzlethelyisége kirakatába. A szoknyanadrágokat nem irjuk le, mert a veszedelmes „társadalom” még velünk is elbánik. Aki kiváncsi rájuk, megnézheti. Ma reggel azután a cég egy zárt levelezőlapot kapott. Igénytelen külsejü, zárt levelezőlapot, amelynek veszedelmes tartalma csak a felbontás után derült ki. A levelezőlap belső lapján ugyanis a következő szöveg ékeskedett:

Mélyen tisztelt Lőwy úr!

Alulírott társaság azza a szigoru fenyegetéssel fordul önhöz, hogy ha a kirakatában levő szoknyanadrágot el nem távolítja, akkor a kirakatot felrobbantjuk. Egész üzletét felrobbantjuk. határidő március 28. d. u. 6 óra. Felkoncoljuk az üzletét.

Tisztelettel

a Pécsi anarchista és szoknyanadrág ellenes társadalom.

Nagyobb nyomaték okáért szigoru fenyegetést tartalmazó levelezőlap széle tele van tarkázva fekete és vörös tintával rajzolt bombákkal, revolverrel, puskával, törrel és egyéb anarchistaeszközzel. A fenyegető levelet eltorzitott, de gyakorlott kézre valló írással írták. A rossz tréfa nem ijesztette meg a Lőwy céget és bizony a szoknyanadrágok a határidő leteltével, d. u. 6 óra után is künn voltak a kirakatban. Az üzlet pedig nem robbant föl. A pécsi szoknyanadrágellenes anarchisták nem szótartó emberek, de azért enélkül is elhisszük nekik, hogy utálják a szoknyanadrágot.”

 /Pécsi Hírlap 1911. március 11. 5./

SDC18526.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr975681838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása