Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Hermesz Róza varrónő és a hamis 50 koronások

2013. december 05. - Á.T.

A Huszadik Század már 1905 novemberében hírül adta, hogy " Pécsett és környékén néhány hét óta 50 koronás bankjegyek kerültek forgalomba, a melyekről alapos kutatás után kiderült, hogy hamisak. A rendőrség és a megyei csendőrség nyomozást indított a bankóhamisítók kézrekerítését illetőleg.  A pécsi rendőrség nyomára akadt a bankó készítő szövetkezetnek, a mennyiben a Pécsett letelepedett bolgár kertészeknél tartott házkutatás alkalmával nagy csomó 50 koronás bankjegyeket talált, azt lefoglalta és a tetteseket, valamint bűntársaikat letartóztatta. A hamisitványok oly ügyes utánzatok, hogy a rendőrség több példányt kisérletképen kereskedőknél sikerrel felváltott."

7943_50_koronas_bankjegy.jpg

Két évvel később az ügy még mindig napirenden volt a szálak egy 38 éves, pécsi születésű varrónőhöz is elvezettek:

"Érdekes körözés jelent meg a rendőrség bűnügyi lapjában. A körözés Werkmeiszter Jánosné szül. Hermesz Rózáról szól. Ez a név nemcsak a pécsi rendőrség előtt ismeretes, hanem a budapesti rendőrség előtt is. Werkmeiszterné, mint már megírtuk Budapesten 56 darab hamisított 50 koronást adott át Szemovics Károly csepeli lakosnak, aki azt értékesítette. Szemovicsot a rendőrség elfogta. Szemovics vallomása és az egyes okok alapján az a gyanú merült fel Werkmeiszterné ellen, hogy tagja annak a nagystílű pénzhamisító bandának, amely az egész országot elárasztotta hamisított 50 koronás bankjegyekkel. A bandának számos tagját elfogta már a fővárosi rendőrség. Nem régiben egy fővárosi rendőrfogalmazó, három titkosrendőrrel Pécsett járt. Céljuk Werkmeiszterné elfogása volt. Ez azonban nem sikerült. Az asszony már évek óta foglalkozik hamis pénz terjesztéssel, amelyért többször volt büntetve is, nem tudták elfogni. A fővárosi államrendőrség most az asszony elfogatásáért körözést bocsájtott ki, mely a következőképpen hangzik:


Pénzhamisítás és hamis pénz csalárd használatának büntettével gyanusított Werkmeiszter Jánosné szül. Hermesz Róza pécsi születésű 38 éves varrónő, aki folyó évi március hó 13-14-ike táján Budapesten 56 drb hamis 50 koronást Szemovics Károly csepeli lakos utján értékesített, folyó hó 16-án pécsi lakásáról megszökött. Werkmeiszter Jánosné szül. Hermesz Róza középtermetű, erős testalkatú, haja és szeme fekete, arca hosszas, arcszíne fehér, fogai oldalt hiányosak. Beszél magyarul és németül. Fekete hosszú télikabátot, fekete ruhát, fekete kalapot dísz nélkül visel. Ismertetőjele: bal arcán fél babszem nagyságú kinövés. Werkmeiszter Jánosné szül. Hermesz Róza állandóan tart fenn vidéki egyénekkel összeköttetést és a fővároson kívül leginkább Baranya, Somogy és Tolna megyék területén szokott a jelzett célból utazni.” /Pécsi Közlöny 1907. április 4. 4. oldal/

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr785677932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2013.12.08. 09:42:30

A témához (esetleg): Borsy Károly:Hochrein József akadémiai festő és litográfus (Pécsi Szemle/1999/tél/45-54 old.) az ő fia volt pénzhamisító ( H.Otto)
Ryman János : Hochrein Ottó pécsi pénzhamisító (Pécsi Szemle/2003/nyár/42-50 old.)
H.Ottó 1906- vagy 1907-ben öngyilkos lett.
süti beállítások módosítása