Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

"A mi kedves Jucink"

2013. szeptember 09. - Á.T.

Szentvéri Tiborné Vajszada Judit
(†1942)

vajszadajudit.jpg

A pécsi felsőkereskedelmi leányiskola rendes tanára volt. 18 évet töltött a pedagógusi pályán. Gazdasági ismereteket, könyvvitelt kereskedelmi levelezést, jogi ismereteket, közgazdaságtant tanított. Vezette a gyakorló irodai foglalkozásokat és az üzemi gyakorlatokat. Ő volt a tanári és az ifjúsági tanár őre is.

Élénk társadalmi tevékenységet folytatott. Tagja volt a Kereskedelmi Szakiskolai Tanárok Egyesületének, az Egyetemet és Főiskolát Végzett Magyar Nők Egyesülete pécsi csoportjának, a Pécsi Pedagógusok Körének, a Mecsek Egyesületnek és a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége pécsi kulturális szakosztálya választmányának.

A kereskedelmi leányiskola 1941/42. évi értesítőjében a következő szavakkal emlékezett meg róla:

Az elmúlt tanév végén szeretett kartársunk, Szentvéri Tiborné Vajszada Judit eltávozott az élők sorából. A mi kedves Jucink örökre itt hagyott bennünket. Utolsó pillanatig lelkiismeretesen teljesítette kötelességét, itt járt köztünk, nem is sejtettük, hogy a gyilkos kórt már magában hordozza. Néhány nap múlva az érettségi vizsgálatok után megszűnt nemes szíve dobogni.
Eltávozása nagy vesztesége iskolánknak, nagy vesztesége a tanügynek. Szaktudásával, ügybuzgalmával, izzó hazafiasságával mintaképe volt a lelkes, kötelességtudó, magyar tanárnak. tantestületünk szeretetreméltó kartársát, tanítványai megértő, jó tanárt vesztettek el benne.
Napjainkban, amikor olyan nagy szükség van a melegszívű, mélyérzésű egyéniségekre, lehajtott fejjel, megilletődött lélekkel nézünk eltűnt alakja után.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr995503251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása