Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Tanárnő, iskolaigazgató, az első igazi Városanyák egyike – "A jó Sarolta néni"

2013. július 25. - Á.T.

Futima Sarolta
(*1867. augusztus 14. Pécs, †1947. február 12. Pécs)

Futima_1.jpg

Futima Sarolta A felszabadulás Aranykönyvében

Budapesten szerzett polgári leányiskolai tanári oklevelet. Münchenben zenepedagógiai tanfolyamot végzett. 1885-ben tanári megbízást nyert a város polgári leányiskolájában, ahol 1934-ig tevékenykedett. 1924-ig rendes tanárként működött majd a távozó igazgatónő, Ujváry Kamilla pozícióját nyerte el.1908–1909. évi tanulmányi szabadsága alatt filozófiát, pedagógiát és történelmet hallgatott a fővárosban. Jelentős szerepet vállalt a pécsi ipari leányiskola megszervezésében, amelynek 1926-tól igazgatója volt. 1934. október 1-től szabadságoltatta magát, majd december 1-től nyugalomba vonult. Kiemelkedő munkásságáért 1925-ben elnyerte a Pro Ecclesia et Pontifice kitüntetést, majd a Vöröskereszt Érdemrendet.

Ő volt az első nő, aki tagja lehetett a városi törvényhatósági bizottságának. Meghatározó egyénisége volt a pécsi iskolaszéknek.

Futima_2.jpgFutima Sarolta a Pécsi fejek c. kiadványban

Ujváry Kamilla és Thaly Lujza polgári iskolai tanárnőkkel hozta létre 1896. március 12-én a Mária Dorothea Tanítónők Egyesületének pécsi fiókszervezetét, amely 1906-tól Pécsi Tanítónők Egyesületeként működött. 1941-es lemondásáig elnökként állt a szervezet élén, amely legfontosabb feladatának tekintette a kultúra fejlesztését, a tanítónők jogainak védelmét és a jótékonyság gyakorlását.

FFSszignó.jpgFutima Sarolta aláírása a Pécsi Tanítónők Egyesületének egy dokumentumán (1935)

Tagja volt más szakmai tömörüléseknek is, így az Országos Polgári Iskolai Tanáregyesületnek és 1933-tól a Magyar Országos Tanáregyesületnek. Pedagógiai szaklapok rendre közölték írásait. Például: Gyengeelméjű gyermekek, A jelenkor nője (Néptanoda 1905); A lelki élet ritmusa (A Gyermek 1905); A lelki élet ismerete és a nevelés (Nemzeti Nőnevelés 1910).

FScím.jpgFSbev.jpgA Dunántúl tudósítása a kitüntetés átadásáról (részlet)

Nyugdíjba vonulását követően is megkerülhetetlen személyiség maradt. Az 1934-ben megalakult Egyetemet és Főiskolát Végzett Magyar Nők pécsi egyesületének díszelnökeként előadások tartására is vállalkozott (Angliai Erzsébet 1935).

Aktívan részt vett a város karitatív szervezeteinek munkájában. Tagjai volt a Pécsi Jótékony Nőegyletnek, a Keresztény Szocialista Egyesületnek és a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének (alapítótag 1921, alelnök 1934).

Férje 1914-től Fuchs Ádám a DGT elemi iskolájának tanítója volt.

BúcsúFS.jpgBúcsú az intézet volt igazgatójától (részlet Pécs szab. kir. város községi polgári leányiskolájának és nőipariskolájának 1934–35. évi értesítőjéből)

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr95425803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása