Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Magyar nők a mérgező mámor ellen

2013. március 07. - Á.T.

Gerely Jolán A művelt leány (1933) és Dr. Csaba Margit Amit a serdülőleánynak tudnia kell (1937) című művében is külön fejezetben került tárgyalásra az alkoholfogyasztás és a dohányzás kérdésköre. A felnövekvő nemzedék tagjait meg kellett győzni, hogy ne a férfit majmoló modern nő legyen a példaképük. A Magyar Orvosok Nemzeti Egyesületébe (MONE) tömörült keresztény orvosnők 1934-ben Magyar Orvosnők Tanácsai címmel megjelentettek egy tanulmánykötetet, amelyben hasznos életvezetési javaslatokkal kívántak a magyar női társadalom hasznára lenni. Az asszonyok figyelmét azért kívánták az alkoholizmus problémájára irányítani, mert úgy tartották ők azok, akiknek úgy a családban mint azon kívül hatalmas befolyásuk van a férfiakra. Az olvasott sorok sugallta szellemben neveli majd gyermekeit és gyengéd rábeszéléssel bírja rá férjét a változásra. A nő "észrevehetetlen asszonyi taktikával hadat üzen a háztartásban az alkoholnak"... "előharcosa lesz az egészségvédelemnek" – gondolták. 

SDC16320_1.JPG

"Cigarettázol?

Micsoda kérdés! Hiszen nem is modern leány, aki nem cigarettázik, úgye? (...)
Kedves modern leány testvéreim ha már mindenáron utánozni akarjátok a férfiakat, miért nem a komoly, igazán férfias jellemvonásokkal kezditek? Jellemes férfiaknál pl. az adott szó kötelező és a titoktartás becsületbeli dolog. (...) A dohányzás nekik is gyöngéjük csupán, utánzásával tehát nem többek, hanem kevesebbek lesztek ti is. Csak egy szeszéllyel gazdagodtok általa, s ezzel is több szál köti meg szabadságtokat. (...)
Bizonyos, hogy nem lesz tőle szebb a férfi gégéje, foga és arcbőre sem. De ez az ő dolga. A mienk csak az, hogy a rosszban sohase kövessük őt."

/Gerely Jolán: A művelt leány. 145./

"Bizonyára magad is láttál már "berúgott" embert s magad is tapasztaltad, hogy milyen mélyre tudja ez a méreg az ember nívóját süllyeszteni. A nagyfokú részegségtől (amely halálossá is lehet!) a legtöbb művelt ember általában óvakodik, de az úgynevezett "spic" még a szalonokban is megengedett, sőt kedvelt állapot. (...) figyelmeztetlek, hogy az ilyen emberek társaságából menekülj, különösen, amíg ifjú és főleg amíg serdülő vagy. (...) nemcsak a fecsegés, hanem a kritika nélküli cselekvés, "bátorság" is jellemzi az ilyen embert. Ha nem akarsz pirulni még saját lelkiismereted előtt sem, akkor kerüld az ilyen jókedvű társaságokat."

/Dr. Csaba Margit: Amit a serdülőlánynak tudnia kell. 97–98./

SDC16318.JPG

"Most pedig, kedves asszonytestvéreim, hogy az alkohol elleni küzdelemre valami gyakorlati fegyvert is adjunk, felsoroljuk a szeszivók néhány gyakoribb ellenvetésének cáfolatát."

Első ellenvetés: "a szeszes ital jólesik és jókedvet csinál."
Cáfolat: "nem érdemes élvezetet szerezni és jókedvet vásárolni magunknak olyan eszközzel, ami a szervezetünkre ártalmas. Találhatunk az életben sok olyan élvezetet, ami még jobb, mint  a jó bor és jókedvet is csinál, de e mellett nemcsak hogy nem árt a szervezetünknek, hanem még használ is."

Második ellenvetés: "a szeszesital elősegíti az emésztést"
Cáfolat: "egészséges gyomornak és bélrendszernek nincs szüksége arra, hogy bármivel is támogassuk a munkáját"

Harmadik ellenvetés: "szeszes ital meleget ad elve"
Cáfolat: "tényleg meleggé teszi a bőrünket azáltal, hogy kitágítja a bőrereket, de ez csak felszínes hatás s ezt a meleget éppen a belső szerveinktől vonja el..."

Negyedik ellenvetés: "az alkohol erőt adó" hatása
Cáfolat: "Inkább gyengévé tesz a mérgező hatásánál fogva. (...) Minél józanabb az ember, annál több ereje és kitartása van és annál nehezebb munkát tud végezni."

Ötödik ellenvetés: "az orvosok között is vannak alkoholisták"
Cáfolat: "az orvosok is csak gyarló emberek és közöttük is akadhat itt-ott egy-egy "bort prédikáló"

Hatodik ellenvetés: "sok öreg ember van, aki egész életében ivott és még sincs semmi baja"
Cáfolat: "Előre leírni, hogy ki fogyaszthat aggodalom nélkül alkoholt, nem lehet. Kockázatos és lelkiismeretlen dolog szeszes italt inni abban bizakodva, hogy sokaknak nem ártott meg, majd nekem sem árt."

/Szekeressné Ajtay Mária dr.: Az alkoholizmusról In: Magyar Orvosnők Tanácsai 284–289/

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr185121953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása