Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Revans avagy terítéken a pécsi ifjak

2012. szeptember 06. - Á.T.

A pécsi férfiak vallomásai után a Pécsi Napló szerkesztősége a hölgyek számára is lehetőséget biztosított, hogy kifejtsék véleményüket a másik nem helyi képviselőiről. (1)

pécsiifjak.jpg

Deutsch Lívia: "Olvasva a Pécsi Naplóban megjelent véleményeket, feltűnt volt előttem, hogy a nyilatkozó urak csupa hízelgést, merő bókolást vittek végbe. Hát nincsenek nekünk hibáink vagy nekik nem volt bátorságuk megírni!? Pedig ez utóbbira alapítom soraim tartalmát, midőn azt írom, hogy a pécsi fiatal emberek nézete szerint csak a hízelgés az egyetlen fegyver, melyet a mindennapi életben a leányokkal szemben használhatnak."

Mihálovics Etelka: "nem csak a tánczteremben, de másutt is megfogják állani helyüket"

Nowotarszky Monika: "hölgyek irányában nagyon, de nagyon udvariasak"

Putzer Margit: "A pécsi fiatal emberek kedves szeretre méltó és különösen ügyes jó tánczosok"

Réthy Lina: "lelkes színházlátogatók és szívesen tapsolnak az énekesnőnek, fogadják érte ez uton hálás köszönetemet"

Obetkó Gizella: "ha hű fényképükkel ajándékozzuk meg őket, mi huzzuk a rövidebbet, ha kíméljük őket, már épenséggel mi vagyunk a károsultak.(...) különbözik a másiktól jobban mint a levelek az erdőn s talány és rejtély mindegyik, még a legnyíltabb s legőszintébb is."

Putzer Sarolta: "Ellenállhatatlanok is igen, de csak addig, míg jobban meg nem ismerjük őket, mert akik igen szépek, kevés kivétellel, rettenetes hiuk és elbizakodottak, úgy, hogy még a leghiubb nőkön is túltesznek piperkőzésükkel, minden idejüket szépségük ápolására fordítják, üres divatbábokká válnak, mi férfiaknál megbocsáthatatlan (...) A férfiak közt legszebbek azok, kiket szellemük, udvariasságuk tesz kellemessé. A férfiaknál nőkkel szemben legszebb erény az udvariasság. Az ilyen férfiak ha nem is oly gyorsan, de biztosabban hódítanak, mint bármely felcziczomázott divatbáb!"

Schlesinger Aranka: "abban pedig mindannyian megegyeznek, hogy kitűnően értik az udvarlást, bókolást s meg vannak győződve, hogy mi készpénznek vesszük minden szavukat"

Kohn Helén: "A pécsi férfiakról nem merek véleményt nyilvánítani. Ha jót és szépet mondok róluk, elbizakodnak, ha rosszat, nem vesznek el."

(1) Pécsi Napló 1898. március 13. 2–4.

A kép forrása: http://www.baralib.hu/poszt

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr84759051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása