Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Zengey Ágnes I. Gondtalan (?) gyermekévek

2012. augusztus 06. - Á.T.

Zengey Ágnes (1921–2007)

gyerekkor.jpg

Éppen ma 91 esztendeje, hogy a rám bízott hagyaték egykori tulajdonosa Zengey Márta Ágnes Franciska anyai nagyszülei lakásán (Pécs, Petőfi út 30.) világra jött. Emléke előtt tisztelegve kezdem el az élettörténetét bemutató „bejegyzés–sorozatomat”. 1988 és 2003 között Zengey Ágnes időről időre elővette a férje, Solti Gyula által készített füzetet, hogy egy-két dolgot lejegyezzen abból, amire önmaga és talán utódai is emlékezni szeretnének. Ezeknek a visszaemlékezéseknek köszönhetően nem kizárólag a szerző életútjának mérföldköveit sikerül megismerni, hanem kapcsolatrendszerek, emberi sorsok bontakoznak ki a szemünk előtt, miközben olyan történelmi események zajlanak a háttérben, mint a második világháború vagy az 56-os forradalom. Mecsekszabolcs, Ürög, Főherceglak csak néhány azok közül a községek közül, amelyek tevékeny lakói között tudhatták a pécsi születésű tanítónőt. Ezúttal élete első másfél évtizedének történéseit tekintjük át, amelyek igen részletgazdagon ábrázoltak az említett memoárban. Nagymamája életének korai időszakában készült fotók rendelkezésemre bocsátásáért külön köszönet illeti Szalai Ágnest.

mama02_4.jpg

Serdülőként bérmakeresztanyjával

Családi háttér

1920. szeptember 22-én négy hónapos jegyesség után ment feleségül Varga Ágnes (17) Zengey Lajoshoz (23), akit a tánciskolában ismert meg. A csinos fiatalember szülei vegyeskereskedésének köszönhetően nem szűkölködött, hamar elkápráztatta a fiatal leányt virággal, ajándékkal és maga hajtotta fogattal. A frigy mégis szerelemből és nem érdekből köttetett. A fiatal pár Szabolcsba költözött, ahol bekapcsolódott a családi üzlet teendőinek ellátásába. Amíg az após megértéssel és kedvességgel fogadta a fiatal menyecskét, az anyós szemében „minden kifogás alá esett”. Az 1921. augusztus 6-án háromtagúra bővülő család nem sokáig élt idillben. A szerelmes gavallér máz alól előbújt a bordémonnal küzdő férj brutalitása. A fiatalasszony megelégelve a kiszolgáltatottságot gyermekével együtt visszaköltözött a szüleihez, a válást 1926-ban mondták ki. Varga Mihály MÁV segédtiszt és Gondos Katalin háztartásbeli Petőfi utca 19/2. szám alatti portája, maga volt a nyugalom szigete.

Tapasztalatok a Miasszonyunk iskoláiban

A kis Ágnes együtt nevelkedett 3 évvel idősebb, korán megárvult unokatestvérével, Varga Istvánnal. „Nagyon jó időszak kezdődött ismét életünkben” – emlékezett vissza Ágnes, aki az Istenkúti iskolában kitűnő eredménnyel megkezdett tanulmányait a Miasszonyunk női kanonokrendnél folytatta (ahol korábban anyja is tanult). „Osztályfőnököm, M. Mechtild volt. Nem szerettem, mert sok esetben kivételezett az úribb gyerekek részére. Mások is így voltak vele.” Ennél pozitívabb élmények vártak rá a Miasszonyunk polgáriban: „osztályfőnököm M. Ambrózia volt. Ő egy mélyen vallásos, igazságos, jó nevelő, akire minden tanítványa meleg szívvel emlékezik. Jó feleletekért, magaviseletért mozgó egyeseket, szentképeket, kokérdákat kaptunk. Szívesen gondolok még vissza M. Ágnesre, M. Franciskára, M. Xavériára, M. Aquinátára. Hittanárunk Kocsis László volt, papköltő, aki emlékkönyvembe is írt. 56-an jártunk osztályunkba. Én az 55. voltan névsorban: Zengey. Minden vasár és ünnepnap közös szentmisén vettünk részt.”

 szentképek.jpg

Jutalom képek a Miasszonyunk tanáraitól

Szabadidő és szórakozás Pécsett az 1930-as években

Iskolai barátságok a szülőket is közelebb hozhatták egymáshoz, így amikor a polgári első osztályban jóba lett Ágnes Farkas Margittal, közös hétvégi programok szervezésére is sor kerülhetett. „Közel laktunk egymáshoz. Vasárnaponként a Zárda templom 2 órai litániáján találkoztunk. Utána mamáink és mi séta, kirakatnézés után, a Siklósi u.-i cukrászdában süteményeztünk. A kedvenc az indiáner volt.

Indiáner

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr1004697096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása