Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elhagyott feleség, vadházasság, gyermekbántalmazás — Egy szomorú pécsi történet 1919-ből

2012. július 10. - Á.T.

Dédanyáink korának erkölcsi színvonala sem volt magasztosabb a miénknél, csak nem kapott akkora nyilvánosságot minden botrány és pletyka. Egy széthullott család életébe enged betekintést egy kétségbeesett pécsi anya árvaszékhez intézett 1919. május 20-án kelt kérvénye.

gyermekbántalmazás.jpg

"Tekintetes Árvaszék!
Férjem W. János borbély pécsi (Király u. 1. 3. em.) lakos 1918 julius hó közepén engem minden jogos ok nélkül elhagyott és azóta tőlem különváltan él. 1919 január hó 6-án azután 1909 december hó 30-án született Imre nevü gyermekünket is magával vitte és magánál tartotta. Miután azonban a gyermek a durva bánásmód és az alábbiakban előadandó, férjem által folytatott erkölcstelen életmód mellett férjemnél tovább nem maradhat, az a tiszteletteljes kérésem, hogy a gyermeket az én gondviselésemre bízni és az apát arra kötelezni méltóztassék, hogy a gyermekem tartására és nevelésére havonként előleges részletekben 200 koronát fizessen.
Férjem egy G. Józsefné nevü nővel él együtt, és ennek fiát, egy 15 éves fiut is magánál tartja. Fiam mindig szorgalmas tanuló volt, tiszta jeles bizonyítvánnyal, mióta apjánál lakik, a reá rótt sok fizikai munka miatt a tanulásra kellő ideje nem jut és e miatt  érdemjegyei a bizonyítványban kettősre és hármasra sülyedtek. Már kora reggel, hat órakor kell kelnie, az egész háznépének a cipőit megtisztítania; naponta háromszor az Indóház utcában kell a vonatérkezéseket tejes kannával várnia, a légszeszgyár utcába bőrért járnia. Délben neki kellett az üzletbe ebédet vinnie. Mig G.-né és fia az ebédlőben ettek, fiamnak a konyhában kellett étkeznie. Ugy férjem, mint G.-né és fia állandóan ütik, verik ököllel meg pálcával.
G.-né arra tanítja, hogy ha megcsókolom köpjön a számba és szaladjon el, meg azt hangoztatja ne szeressen, ő a mostoha anyja, "az csak az anyád, a ki kiszart, a rossz seb egye meg a valagát." Ha hozzám akar jönni, férjem azzal fenyegeti, hogy felhasítja a bőrét és besózza. Az egész háznépe revolverrel jár állandóan és azzal fenyegetik fiamat, hogy engem, ha egyedül találnak, meggyilkolnak.
Mindezen körülmények igazolására kérem fiamnak, ki jelenleg nálam van, férjem és alulirt távollétében való kihallgatását.
Minden fent előadottak szerint ugy férjem mint a vele vadházasságban élő G.-né és fia oly durván bánnak gyermekemmel, hogy további ottmaradása lehetetlenné lett, másrészről magukviseletével és beszédmodorukkal a gyermek lelkületére és erkölcseire káros befolyással vannak, indokolt azon fentelőadott kérelmem, hogy a gyermek az én gondviselésemre bizassék és férjem a gyermek tartása és nevelése fejében részemre tartásdíj fizetésére köteleztessenek.
(...)
Teljes tisztelettel:
W. Jánosné Sz. Anna"

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr64638994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása