Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Fricska a feminista forgatagnak

2013. május 15. - Á.T.

Idén júniusban lesz éppen száz esztendeje, hogy a világ legkülönbözőbb szegleteiből nők százai sereglettek a magyar fővárosba, hogy meghallgassák a női választójogi kongresszus előadásait. A pécsi Dunántúl keresztény-nemzeti szellemű napilap Asszonyregiment című írásában a tőle várható "szigorral" és "teljes megvetéssel" nyilatkozott a liberális nőmozgalom ezen jeles eseményéről.

„Asszonyregiment vonult fel Budapesten, szoknyás parlament ülésezett Magyarország fővárosában… a feministák tartották világkongresszusukat.
Érdekes jelenség. A gépek elvették az asszonyoktól a házimunka jelentékeny részét. A mi régi asszonyainkat sokan tréfálták a sok beszédük, még többet dícsérték a háziasságuk miatt. A házasság lejáróban van – annál inkább felkelőben van a bájos női nyelvek napja, íme a nők már világkongresszust tartanak Budapesten és harsányan követelik, hogy jogot a nőknek!
Érdekes látvány lehet az a kongresszus, amelyen –úgy olvassuk – az amerikai feministák ragyogó ékszerekkel jelentek meg. Roppant kedves női vonás. Arról tanácskoznak, hogy a férfiakkal mikép lehetnének teljesen egyenjoguak, de azért a fődolog, hogy az ékszerek kellően fölrakva, hatásosan érvényesüljenek és még hatásosabban pukkasszák meg az európai szegényebb feministákat, akiknek csak elveik vannak meg nagy, jó nagy kalapjaik, de ékszereik vagy nincsenek vagy hamisak. (Talán némely elvvel is így vagyunk?)
Nagyon szép és érdekes lehet a sokféle divat, amely a kongresszuson érvényesül. Egy élő divatlap vonul fel most Budapesten a világ minden tájáról. Valóban a női-szabók és divatárukereskedők rendkívül sokat tanulhatnak az egész kongresszusból, nem is szólva a női kalapkereskedőkről, akiknek szintén igen ajánlatos a kongresszus minél behatóbb tanulmányozása.

18126_a_nok_vilagkongresszusa_budapesten.jpg

A nők világparlamentje Budapesten

Tanulságos volna egyetemes feminista szempontból annak a kérdésnek az eldöntése is, mekkora lehet a kalaptű, hány kell belőle a nagy kalaphoz, a kis kalaphoz, az automobilsapkához, szabad-e annak olyan hegyesnek lennie, hogy a gyanútlan férfiak szemét kibökje?
A hajviselet és hajbetét kérdése fölött sem lehetne egykönnyen napirendre térni… de hát a fődolog a jog, a szavazati jog, pedig tisztában lehet vele az egész bájos kongresszus, hogy amit a szavazati jogról szeretetreméltóan csevegnek, az egyelőre sokkal nem fogja előbbre vinni az ügyet. A divat ügye fog nyerni a kongresszussal, no meg a szállodák, amelyek tulajdonosai örömmel látnának akár minden évben egy-egy feminista világkongresszust.A nők szavazati jogának ügyét nem az angol szüfrazsettek őrült hóbortjai és az anarkistákkal versenyző merényletei, nem is a budapesti szelíd és szende kongresszusi tagok zsurdikciói fogják megérlelni: megérlelik azt azok, akik ma a kongresszus fölött mosolyognak: a férfiak.
A nők szavazati jogának akkor lesz nyert ügye, ha szükséges lesz ellensúlyozni vele – némely éretlen férfiszavazókat. Minél általánosabb a választói jog, annál több oda nem való a szavazók névjegyzékébe is, a parlamentbe is. Ezek ellensúlyozására föltétlenül meg kell majd adni a szavazati jogot a nők egy részének is.
Fordítsuk a kérdést a komolyabbik oldalára. Úgy látszik, lehetetlen kitérni az elől, hogy a választói jog nem is nagy időn belül még szélesebb kiterjesztést nyerjen. Akkor pedig nemzeti szempontból a választók egyensúlya feltétlen veszélynek lesz kitéve. Úgy a nemzetközi szociáldemokrácia, mint a nemzetiségek nagy tömegekkel vonulnak be a választók közé s a magyarság túlsúlyát erősen fenyegetni fogják. Ezek ellensúlyozására, a magyar hazafias szavazók számarányának megerősítésére bizony szükség lehet az intelligens, komoly magyar nők szavazatára.
Nehogy azonban ezt komoly kitérést tévesen magyarázzák, sietünk kijelenteni, hogy a „komoly magyar nők” elnevezés alatt a mi feministáinkat egyáltalán nem értjük.
A magyar feministák csoportja sem nem magyar, sem nem komoly. A szabadkőművességnek femini generis hajtása ez a kis társaság, amely a szabadkőművesség ferdeségeit propagálja, bájos mosollyal, de egyebekben nem sok nőiességgel. Ezekre a komoly, magyar nőmozgalomnak semmi szüksége nincs, pedig ma még csak ezek játszanak nálunk nőmozgalmasdit. Vegyük kongresszusukat annak, ami szép: szép asszonyok világzsurjának, élő divatmozinak. Egyebekben pedig a mi magyar keresztény asszonyaink folytassák a maguk, a modern, korban is beillő, csendes, de annál áldásosabb társadalmi tevékenységüket, az övék lesz akkor a babér, ha komoly munkára, nem kongresszusi világtereferére hívja a kor az asszonyregimenteket.”

Dunántúl 1913. június 22. 3. oldal

A kép forrása: http://www.huszadikszazad.hu/1913-junius/politika/a-nok-vilagparlamentje-budapesten (letöltés dátuma: 2013. május 15.)

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr915302012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása