Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

A házasságszédelgő

2016. február 25. - Á.T.

Pillarek Antal históriája, aki 1918-ban három hétig mint "kitartott" vőlegény élvezte új kedvese odaadását, aztán kellemetlen titokra derült fény...

sdc15061.JPG

A nők minden időben arra törekedtek, hogy fejkötő alá jussanak. Az apró flörtök, a mamák jó főztjei, a bálok, séták kettesben mind azt célozták, hogy az udvarló végre nyilatkozzék és a leány kimondhassa a boldogító igent. A régi világban is hány fiatal ember evett végig jó ebédeket abban a reményben, hogy majd csak megkéri a lány kezét. Ha így akartak fogni férjet régen, midőn a háború még nem apasztotta meg a legények számát, nem csoda, ha most szinte minden jóval ellátják a nősülésre képes ifjut. Természetesen a nagy férjhezmenési vágyat mindenkor kihasználták, s ebből sok házasságszédelgés származott., midőn az ifju már jól kiette magát s odébb állott, néha jelentéktelen hozomány előleggel egyetemben. Nem csoda tehát, ha özv. Bomeracz Józsefné sz. Fortó Julianna is áldozatuk esett egy házasságszédelgőnek. Az özvegy asszony megismerkedett Pillarek Antal asztalos segéddel. Az ismeretségből oly jó viszony fejlődött ki, hogy az asztalossegéd hajlandónak nyilatkozott a házasságra. Bomareczné magához vette Farkas István utca 10. sz. alatt lévő lakására s 3 hétig fürdött a vőlegény tejben-vajban. Vett neki férfi inget, alsónadrágot s még 220 koronát is adott neki. Három hétig tartott a víg élet, midőn kisült, hogy a „vőlegény” már nős. A rászedett özvegy asszony szemére hányta csalfaságát, hogy miért ígért házasságot, ha nős, mire a jóllakott vőlegény sértődötten távozott, de az okozott kárt, amelyet Bomeráczné 500 koronára becsül, megfizetni nem hajlandó. A rendőrség a pórul járt menyasszony feljelentése folytán megindította az eljárást.”

Forrás: Pécsi Napló 1918. augusztus 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr738418662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása