Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Élet a Miasszonyunk Női Kanonokrend pécsi internátusában

2014. november 28. - Á.T.

A Pécsi Hajnóczy József Kollégiumban a héten bemutattunk egy kis kiállítást Pécsi kollégiumi élet anno címmel. Ennek apropóján az alábbiakban röviden összefoglalom, hogy a Miasszonyunk-rend vezette Szent Erzsébet gimnázium internátusának 1940-es évekbeli mindennapjairól miként vall az iskola értesítője.

04_Kert_ND_Inter.jpg

Az internátus lakója csak az a 10. életévét betöltött, római katolikus leány lehetett, aki jó tanulmányi eredménnyel abszolválta a négy elemi osztályt. A leányok a beköltözéskor csak az előre meghatározott darabszámú ruhadarabot (pl. szigorúan hosszú ujjú, térd alá érő felsőruhák) vihették magukkal. Az internátus lakóinak is kötelező volt az iskolai egyenruha viselete. Érkezéskor minden magukkal vitt tárgyról listát kellett készíteniük, ami le kellett adni a felügyelőnőnek. Ékszerként csak egy pár fülbevalót viselhettek. Ha valakinek bevásárolni valója akadt, akkor minden szerdán és szombaton adhatta le igénylését a felügyelőnőnél, aki a beszerzésről gondoskodott.

A napok ősszel és tavasszal 6:15-kor, télen 6:30-kor kezdődtek, amikor is jelző szóra mindenkinek csendesen fel kellett kelnie, felöltöznie és rendbe tennie fülkéjét. A reggeli szentmisét az internátusi kápolnában hallgathatták meg, majd csak ezt követően vették magukhoz reggelijüket az ebédlőben.

A reggelit követően a leckét átismételve készültek az előadási órákra. Adott jelre a kiszabott rendben mentek az osztályterembe, ahol a délelőtti tanítás 8:00-tól 12:15-ig vagy 13:45-ig tartott.

Természetesen az ebéd elfogyasztása közben is be kellett tartani az illedelmes étkezés szabályait, nem illett az ételre megjegyzést tenni, fitymálni vagy benne válogatni.

Az ebédet követően délután 15:00-ig alkalmuk nyílt a tanulóknak pihenni, sétálni, játszani, esetleg kézimunkázni, de tilos volt napközben az ebédlő- vagy hálóteremben, a folyosókon, a zongorahelyiségben vagy az ablaknál való céltalan álldogálás.

A 16:15-kor elfogyasztott uzsonnát követően csoportonként 1-1 órás német társalgás következett. A növendékeknek a választott rendkívüli foglalkozásokon (angol, német, francia, zongora, gyorsírás stb.) nagy figyelemmel, kiváló szorgalommal és példás pontossággal voltak kötelesek részt venni.

05_ND_Inter_Ebedlo.jpg

A vacsorát 18:15-kor szolgálták fel.

A házirend szerint 19:00 és 19:15 között adatott egy kis szabadon eltölthető idő, majd a napot 20:15-kor esti imával zárták. Az 5-8. tagozatos növendékek 20:00 és 21:00 között még tanulmányaikkal foglalkoztak. Nem volt szabad az intézetbe tankönyveken kívül más könyveket hozni vagy a növendékektől kérni.

Az internátus lakói hetente egyszer világi tanítónő vezetésével egy órás sétát tettek a belvárosban, amely során meghatározott rendben haladtak és szerény, illedelmes, önfegyelmező magatartásukkal kerültek mindent, ami egy művelt leányhoz nem illett.

03_Kert_Inter_ND_Tankep.jpg

A szülőkkel és ismerősökkel való kapcsolattartásra az alábbi lehetőségek adódtak. Szülőknek rendszerint minden vasárnap, rokonoknak, ismerősöknek minden hónap utolsó vasárnapján írhattak levelet, amelyek csak a felügyelőnő tudtával és beleegyezésével voltak elküldhetőek. A növendékeket rendszerint minden vasárnap 16:30 és 18:00 között lehetett meglátogatni az erre kialakított beszélő teremben. Olyan látogatót nem fogadtak, aki a szülőktől felhatalmazással nem rendelkezett vagy a felügyelőnő nem ismerte. Általában minden hónap első vasárnapján, pünkösdkor, húsvétkor és karácsonykor adódott alkalom, hogy a hozzátartozók a növendékeket magukkal is vigyék (9:30 és 18:00 között, nyáron 19:00 óráig), de a nagy ünnepek idejét leszámítva nem hagyhatták el a várost. Nem nézték jó szemmel, ha a szülők ételt küldtek gyermekeiknek, egyedül a gyümölcs és a gyümölcsíz volt elfogadott.

Amennyiben valaki többszöri figyelmeztetés ellenére sem mutatott készséget a fegyelmi szabályok betartására vagy akinek rossz példája veszélyeztette az intézeti közszellemet, annak el kellett hagynia az internátust, ebben az esetben az egész éves tartásdíjat egyben azonnal ki kellett fizetni. 

Forrás:
A Miasszonyunkról nevezett női kanonokrend Szent Erzsébet leánygimnáziumának értesítője az 1942/43. tanévre.
Képek forrása:
Pásztor Andrea: Régi pécsi iskolák albuma. BMMI JPM Pécs, 2007.

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr496940385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása