Árvai Tünde történész blogja

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Elfeledett pécsi nők nyomában...

Utazás a bubi körül – Frizuradivat Pécsett (1925)

2012. július 11. - Á.T.

Pécsett minden nő levágatja a haját – a párisi dáma hamis kontyot tűz
Egy amerikai tudós szerint bajusza nő a bubifrizurás nőnek
Naponta átlag tíz nő vágatja le Pécsett a haját. – A bubifrizurások között több az asszony, mint a lány, de ősz hajú „hölgy” is akad. – Mit mondanak a fodrászok.

 Bubik.jpg

(A montázshoz a főváros két világháború közötti közéletének jelentős lányainak, asszonyainak képei közül válogattam. Forrás: Magyar Asszonyok Lexikona 1931.)

Pécs, jún. 27. (A Pécsi Napló tudósítójától.) A Ferencziek utcáján haladtam a Nagyságos asszonnyal, amikor hirtelen a kezét nyujtotta.
– Most pedig megyek borotválkozni – mondotta halálos komolysággal.
Egy percig nem értettem, aztán eszembe jutott. Persze őnagysága bubifrizurát visel, még hozzá férfimódra és most megy a fodrásznőhöz kiborotváltatni a nyakáról és a tarkójáról a hajat.
Őnagysága engedelmével bementem a női fodrász üzletbe, hogy  a tulajdonosnőt  meginterjuvoljam a bubifrizurás nőkről.
– Pécsett most érkezett el a rövidre vágott haj divata a legnagyobb népszerűségéhez – mondotta a fodrásznő. Olyanok, akik azelőtt a legelítélőbben nyilatkoztak a rövidrevágott hajról ma bubifrizurával járnak. És, aki egyszer belekóstolt, annak eszébe sem jut többé megnöveszteni a haját. Érthető ez, hiszen – különösen nyáron – páratlanul kényelmes a rövid. És persze higiénikusabb is mint a nagy frizura.
– Hogy mennyire népszerű a rövid haj, bizonyítja, hogy az elmult hétfőn huszonnyolc hölgy jött be hozzánk rövidre vágatni a haját. Pár hét óta naponként 8-10 hosszú hajat kurtitunk meg.
A legtöbb hölgy elviszi magával a levágott hajat, számítva arra, hogy egyszer mégis csak lesz divat megint a konty és akkor hasznát veheti. Sok esetben azonban nekünk ajándékozzák a levágott copfot.
– Üzleti szempontból káros vagy hasznos a női fodrászoknak a bubifrizura? – kockáztattam meg a kérdést.
– Határozottan hasznos – volt a felelet. Elsősorban a bubifrizurát minden héten utána kell vágni, a férfias frizuránál a nyakat borotválni. Azonkívül a bubifej körülményesebb ápolást igényel, mint a hosszú haj. Állandóan ondolálni, mosni  kell, mert a legszebb haj is csak úgy mutatós a bubifrizurában, ha kellőkép ápoljuk.
– Egy másik, szintén jobbfajta női fodrász- és kozmetikai műhelyben azt a felvilágosítást adták, hogy ott naponta 4-6, de sokszor 10 hölgy is vágatja a haját. Itt hallottuk azt, hogy az asszonyok sokkal nagyobb arányban vágatják a hajukat, mint a leányok.
– Előfordult egy ízben – mondotta a főnöknő – hogy a hölgy már itt ült a széken és amint ráfogtam a hajára az ollót, sírva felugrott, hogy: nem, mégis csak meggondolta, nem vágatja le a haját. Igaz, azt a térdig érő vöröses hajat nekem nehezemre esett levágni. Magam is sajnáltam. És mi történt másnap. Őnagysága jön, hogy mégis csak levágatja. Ne törődjem vele, ha sír is közben, csak vágjam. Be kellett vallanom, nekem is könnyes lett a szemem, amikor ez a vöröslő zuhatag holtan a padlóra esett. Azonban azt sem hallgathatom el, hogy őnagysága száz percenttel szebb lett bubifrizurával. Általában ez a hajviselet mindenkit fiatalít és kevés hölgy van, akinek ne állna jól. Gyakran egészen őszeshajú hölgyek is jönnek hajat vágatni.
Az árakról is informálódtam. Az ugynevezett bubifrizura vágatási díja 10.000 korona, amit férfiasan nyír 15.000 korona.
A fodrásznők után alkalmam volt beszélni egy fiatal hölggyel, aki most érkezett Pécsre Párisból.
– Párisban vége a rövid haj divatjának – mondotta.  Aki ad arra, hogy divatosan legyen fésülve, az előveszi a levágott copfját és frizurát csinál belőle. Voltam egy nagyon disztingvált társaság garden partyján; itt a hölgyek valamennyien nagy, nyakbatűzött kontyot viseltek. Fürdőhelyeken, tengerparton mindenütt kontyot – csekély kivétellel hamis kontyot – visel a divatos nő. A francia nőben van azonban annyi raffinéria, hogy ügyes fésülködési módja elfeledteti a férfival, hogy hamis kontyot visel.
Amennyire rajongott a nyugati nő a rövid hajért, olyan buzgalommal tűzködi most fejére a hamis kontyot. Természetesen a divat célszerűtlenségére mutat az a körülmény, hogy a hideg télben ugyszólván meztelen fejjel pompázott a párisi nő, most a melegben pedig filc-kalapját még kibéleli hamis konttyal…
Hiszem azonban, hogy a pécsi hölgyeket ez nem fogja visszariasztani a rövid haj viselésétől. Hiszen Páris olyan messze van tőlünk és nem szabad csodálkozni azon, ha a téli divat most érkezett el hozzánk. Fel kell azonban hívnom hölgyeink figyelmét még egy körülményre, ami ugyancsak riasztásul szolgálhat. Egy amerikai tudós Hesville a winnipegi egyetem tanára azt a felfedezést tette, hogy azok az energiák, amelyek a női hajat hosszúra növesztik, a rövidre vágott haj következtébe elcsenevészednek és a fejbőrnek más helyeire koncentrálódnak. A professzor úr állítása szerint ennek az lesz a következménye hogy bizonyos idő elteltével a női nem is szakállassá és bajuszossá fog válni, ellenben a hajgyökerek a folytonos energiacsökkenés következtében – épp úgy, mint a férfiaknál – el fognak csenevészedni és a nők között is gyakori lesz a kopaszság.
Hölgyeim vigyázzanak! A bubifrizura már csak hagyján, de a kopasz, serkedő bajuszu nőhöz mégiscsak nehéz lesz szonettet írni a szerelmes költőnek.”

 /Pécsi Napló 1925. június 20./

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsi-notortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr624645962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása